Egy tengerkutató cég szerint megtalálták Amelia Earhart repülőgépét

külföld
január 31., 06:11

A Deep Sea Vision (DSV) tengerkutató cég azt állítja, Amelia Earhart repülőgépének maradványai láthatóak az általuk bemutatott szonárfelvételeken. Az amerikai felfedező 1937-ben tűnt el a Csendes-óceán felett, miután öt évvel korábban, első nőként egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt. Earhart eltűnése a repüléstörténet egyik legismertebb rejtélye, ami rengeteg könyvet, filmet és elméletet szült.

Amelia Earhart
photo_camera Amelia Earhart Fotó: COLLECTION CHRISTOPHEL/Collection Christophel

A legkézenfekvőbb teória szerint Earhartnak (aki akkor 39 éves volt) elfogyott az üzemanyaga, és emiatt zuhant le a gépe a Howland-sziget közelében.

A DSV szerint a felvételt egy kiterjedt kutatásuk során készítették a Csendes-óceánnak azon a területén, ami Earhart tervezett célállomásától, a Howland-szigettől nyugatra található.

photo_camera Fotó: -/AFP

A kutató cég szerint az 5000 méter mélységben talált gépnek a szonárral készített kép szerint olyan körvonalai vannak, mint Earhart híres repülőgépének. A kutatók 90 napot töltöttek a terület átfésülésével. Most további kutatásokat terveznek, és egyelőre titokban tartják a pontos lelőhelyet. (AFP)