Meloni felhívta Orbánt a Budapesten láncra vert olasz antifa-aktivista miatt

bűnügy
január 31., 07:22

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök már felhívta Orbán Viktort, de az il Giornale című olasz lap szerint a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón személyesen is megbeszélhetik a milánói anarchista tanárnő, Ilaria Salis ügyét. Olaszországban nagy felháborodást váltott ki, hogy hétfőn kéz- és lábbilincsben vezették elő a bíróságon a 39 éves szélsőbaloldali nőt, akit azzal vádolnak, hogy egyik fő szervezője volt 2023-ban a Kitörés Napján történt utcai támadásoknak.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Bár Antonio Tajani olasz külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy Meloni és Orbán találkoznak-e egymással Brüsszelben, az il Giornale szerint valójában egészen biztosan találkoznak majd. A lap szerint a külügyminiszter csak óvatosságból fogalmazott így, mert „az ügy politizálása bonyolíthatja a helyzetet, és nem segít megvédeni az olasz fogoly jogait”, Illetve „ha Orbán nem lenne érintett, az ügyről másképp beszélnének”.

Az olasz lap azt írja, a nőt olyan bűncselekmény gyanújával tartják fogva már lassan egy éve, amiért Olaszországban talán csak házi őrizet járna. Kifogásolják azt is, hogy „egy európai uniós országban” a nőt „láncra verték”, vagyis kéz- és lábbilincsben vezették elő a bíróságon. A lap szerint a nőt „elfogadhatatlan körülmények között” tartják fogva, „elszigetelve”, és több mint hat hónapja nem tud kapcsolatba lépni a családjával.

"Megelőző intézkedés" az olasz antifa aktivistákon
photo_camera Fotó: Nemeth Daniel/444

Az ügy miatt hétfő este már berendelték a római magyar nagykövetet is, és ahogy az il Giornale is írja, „Meloni személyesen is lépett, hogy nyomást gyakoroljon Budapestre”, vagyis kedd este telefonon beszélt Orbánnal. Kérdés, hogy a csütörtöki találkozónak – ha lesz – lesz-e eredménye.