Ó, Istenem: gyűlölet-bűncselekménnyel vádolnak egy férfit, mert szétvert egy sátánista szobrot

vallás
február 01., 14:53

Gyűlölet-bűncselekménnyel vádolnak egy mississippi férfit, aki lerombolta egy pogány bálvány szobrát Iowa fővárosában.

A szobrot az iowai Sátán Temploma hozta be a fővárosba, az állami szabályok értelmében, amik lehetővé teszik a vallási kiállításokat az épületben az ünnepek alatt. A lépést erős kritika érte az állami és nemzeti vezetők részéről, többek között Kim Reynolds iowai és Ron DeSantis floridai kormányzók részéről, akik mindketten republikánusok.

A csoport szerint december 14-én a Baphomet istenséget ábrázoló figura „javíthatatlanul elpusztult”.

Baphomet szobra a Sátán Temploma salemi központjában 2019. október 8-án.
photo_camera Baphomet szobra a Sátán Temploma salemi központjában 2019. október 8-án. Fotó: Joseph Prezioso/AFP

Michael Cassidyt, egy volt mississippi kongresszusi és törvényhozási képviselőjelöltet kisebb súlyú bűncselekménnyel vádolták, de aztán egy jobboldali lapnak, a Sentinelnek azt mondta: „lelkiismeretem Isten szavának tartozik, nem pedig a bürokratikus rendeletnek, és ennek megfelelően cselekedtem”.

A Polk megyei ügyészek ezért szigorítottak, hiszen szerintük a bűncselekményt „a személyhez fűződő jogok megsértésével” követték el Iowa gyűlölet-bűnözésről szóló törvénye értelmében. Lynn Hicks, a Polk megyei ügyészség szóvivője azt mondta, a vádlott a bűnüldöző szerveknek és a nyilvánosságnak tett kijelentéseivel jelezte, hogy a sértett vallása miatt tette tönkre a tulajdont.

Cassidy ügyvédje, Sara Pasquale nem kívánta kommentálni az új vádat. Korábbi bírósági beadványaiban azzal vádolta a Sátán Templomát, hogy az alkotásai „csak erős érzelmek kiváltására és mások felbujtására szolgálnak”.

Cassidyt a tervek szerint február 15-én állítják bíróság elé. A GiveSendGo adománygyűjtő oldal szerint közel 2000 támogatótól több mint 84 ezer dollárt gyűjtött össze védelmére.

A 2013-ban a a massachusettsi Salemben alapított Sátán Temploma (The Satanic Temple) azt állítja, nem hisz a Sátánban, de „nem teista vallási szervezetként” írja le magát, ami a szekularizmust hirdeti. Különálló a Sátán Egyházától (Church of Satan), amit az 1960-as években alapítottak. (Guardian)