„Pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem” – mondja Novák hivatala, de az nem derül ki, hogy a pedofíliát rejtegetőknek miért van

bűnügy
február 02., 14:59

Péntek reggel megírtuk, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak. Annak a férfinak, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, aki hamis vallomásra akarta rávenni az áldozatokat, hogy mentse főnökét és akit kényszerítés miatt 3 év 4 hónap börtönre ítéltek. Ezzel párhuzamosan kérdéseket is küldtünk a köztársasági elnök hivatalának, ahonnan délután érkezett a következő válasz:

„Tisztelt Kolléga!

Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet.

Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni.”

Novák Katalin és a pápa az áprilisi budapesti látogatáson, ami miatt 22 embernek adott kegyelmet a magyar köztársasági elnök, köztük a pedofílmosdató igazgatóhelyettesnek.
photo_camera Novák Katalin és a pápa az áprilisi budapesti látogatáson, ami miatt 22 embernek adott kegyelmet a magyar köztársasági elnök, köztük a pedofílmosdató igazgatóhelyettesnek. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Ahogy azt megírtuk, Novák 2023. április 27-én egy nap alatt rekordnak számító 22 kegyelmi döntést hozott meg a pápalátogatás ürügyén. A bírósági iratok szerint a bicskei pedofil igazgató ügyeinek eltussolásával próbálkozó helyettest is aznap mentette fel a további büntetése alól.

A köztársasági elnöktől természetesen nem azt kérdeztük, hogy miért mentette fel a pedofília miatt elítélt gyermekotthon-igazgatót, hisz ilyen nem történt. Ezért nehezen érthető a válasz első része. Már csak azért is, mert a történtek miatt a válaszból, miszerint „pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem” az is következhet így, hogy a pedofilok ügyeit eltussolóknak viszont van kegyelem. Az ügy előzményeiről: V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója 2004-16 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, akik közül többen 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsorában beszámoltak minderről. Két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket. Az igazgató és a nevelő ellen majd egy évvel később, 2017 augusztusában emeltek vádat. A vádirat szerint az otthont 26 éven át igazgató V. különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat orális szexre. V. amúgy Bicske díszpolgára, a rangos gyermekvédelmi kitüntetés, a Bárczy-díj birtokosa is volt. Őt mindezért nyolc év börtönre ítélték. Ezzel párhuzamosan azonban kényszerítés miatt is elítélték az igazgatót és az áprilisban kegyelemben részesített helyettesét, amiért megpróbálták rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket.