Családja védelmére hivatkozva lemondott a török jegybank első női vezetője

külföld
február 03., 06:59

Törökország központi bankjának kormányzója, Hafize Gaye Erkan pénteken lemondott. A nyolc hónappal a kinevezése után távozó Erkan, aki a török jegybank első női vezetője volt, arra hivatkozott az X-en közzétett posztjában, hogy meg kell védenie családját, miközben egy karaktergyilkossággal próbálkoznak őt tönkretenni.

link Forrás

Erkan, akinek négy év alatt négy elődjét rúgta ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök, júniusban került a török központi bank élére. Az évek óta tartó, inflációt gerjesztő alacsony kamatlábakon alapuló monetáris politikát agresszív kamatemelésekben testet öltő szigorú jegybanki szemlélettel váltotta fel, így a törököknek évek óta tartó megélhetési válságokat okozó inflációs nyomás enyhülni kezdett.

A korábban amerikai banki vezetőként dolgozó Erkan júniusi kinevezésekor 8,5 százalékos irányadó kamatlábat azóta 45 százalékra emelték. A múlt héten, egy újabb 250 bázispontos emelés után azt mondta, hogy eleget szigorított a dezinfláció eléréséhez, vagyis jelezte a kamatemelési sorozat végét, mondván: „gazdasági programunk elkezdte meghozni gyümölcsét”.

Az X-en a távozásáról úgy ír: „természetesen tisztában voltam azzal, hogy egy még nem nagykorú gyermek édesanyjaként milyen nehéz egy ilyen intenzív kötelesség ellátása (...) Amint azt a közvélemény is tudja, a közelmúltban nagyszabású karaktergyilkossági [reputation assassination, szó szerint hírnévgyilkossági] kampányt szerveztek ellenem. Annak érdekében, hogy családomat, sőt, bűntelen gyermekemet, aki még másfél éves sincs, ne érje további károsodás, kértem elnök urat, hogy mentsen fel”.

Az eset előzménye, hogy a múlt hónapban az ellenzéki Sozcu című lap cikket közölt egy központi banki alkalmazottról, aki szerint Erkan apja jogtalanul bocsátotta el a bankból. Erkan akkor még csak úgy reagált, hogy az őt, a családját és a bankot célba vevő „alaptalan” hír „elfogadhatatlan”, és azt ígérte, hogy élni fog törvényes jogaival az annak terjesztéséért felelősökkel szemben. (Reuters)