878 nap – orosz űrhajós döntötte meg a legtöbb, űrben töltött idő világrekordját

űr
február 04., 14:37
Oleg Kononyenkó épp a Föld bolygó Kazahsztán országában 2023 szeptember 15-én
photo_camera Oleg Kononyenkó épp a Föld bolygó Kazahsztán országában 2023 szeptember 15-én Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

Vasárnap reggel fél 9 magasságában Oleg Kononyenkó orosz űrhajós megdöntötte a legtöbb, űrben töltött idő világrekordját, miután 878 napjával lekörözte honfitársát, Gyennadij Padalkát – jelentette be az örömírt az orosz űrügynökség, vagyis a Roszkoszmosz.

És innentől a határ a csillagos ég. Kononyenkónak nincs honvágya, ha már idáig kibírta, marad még, június 5-én várhatóan kipipálja 1000. napját is a világűrben.

És bár messze van a Földtől, ahogy beszél a rekordról, az így is nagyon emberi, akár egy hivatásos sportoló, amikor újabb csúcsra ér fel: „Nem rekordok miatt csinálom ezt, egyszerűen csak imádok repülni”.

Sőt. „Büszke vagyok az eredményeimre, de még inkább arra, hogy ezt a rekordot egy orosz űrhajós tartja” – tette hozzá Kononyenkó, jóllehet ez eddig is így volt.

Az 59 éves rekorder asztronauta egyébként a nemzetközi űrállomáson (ISS) dekkol épp 423 km-re a Föld felszínétől.

Kononyenkó arról is beszélt a Roszkoszmosz szerint, hogy rendszeresen edz, így próbálja ellensúlyozni a súlytalanság alattomos fizikai hatásait. Akkor észleli igazán az idő múlását, folytatta, amikor visszatér a Föld bolygóra, és újra látja gyermekeit, akik rohamosan nőnek, míg ő a világűrben kalandozik. De ettől függetlenül sem érzi magát izoláltnak vagy kiszakítottnak.

Kononyenkó gyerekkora óta arról álmodozott, hogy űrhajós lesz. 2008-ban utazott először, azóta visszatérő vendég. Jelenlegi kiküldetésére a Szojuz MS-24 űrrepülőgéppel indult tavaly szeptember 15-én és még marad egy darabig.

Az ISS, a nemzetközi űrállomás egyike azon kevés nemzetközi együttműködéseknek, amik nem szakadtak meg az Egyesült Államok és Oroszország között az ukrajnai háború után sem. (Reuters)