Több mint harminc célpontot támadtak az amerikaiak és a britek Jemenben

külföld
február 04., 06:38

A szíriai és iraki célpontok elleni egy nappal korábbi amerikai támadások után szombaton késő este Jemenben hajtott végre a korábbiaknál intenzívebb, komplex légi csapást az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. Legalább harminc húti célpontot vettek célba, hogy ellehetetlenítsék a Vörös-tengeren közlekedő tengerjáró hajókat veszélyeztető csoportokat.

A katonai akció „egyértelmű üzenetet küld a hútiknak, hogy viselni fogják a további következményeket, ha nem vetnek véget a nemzetközi kereskedelmi és haditengerészeti hajók elleni illegális támadásaiknak”

– mondta az akció után Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

photo_camera Az amerikai Központi Parancsnokság által kiadott fotó a hútik elleni támadásról Fotó: -/AFP

A támadás elsődleges célpontjai föld alá rejtett fegyverraktárak, rakétarendszerek, indítóállások, légvédelmi és radarrendszerek voltak, de több robbanás történt a jemeni elnöki épület közvetlen közelében is.

Az Irán által támogatott jemeni húti lázadók rendszeresen támadják a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat. November közepe óta harmincnál több támadást intéztek a hajók ellen, emiatt a hajózási társaságok átirányították a tengerjárókat a Vörös-tengerről; most jóval hosszabb és költségesebb úton meg kell kerülniük Afrikát.

„Célunk a feszültség enyhítése és a vörös-tengeri stabilitás helyreállítása, de megerősítjük a húti vezetés címére intézett figyelmeztetésünket: a továbbiakban is habozás nélkül az emberéletek és az akadálytalan kereskedelmi forgalom védelmére kelünk a világ egyik legkritikusabb fontosságú vízi útvonalán, ha folytatódik a fenyegetettség” – fogalmaz a légi csapások után kiadott brit–amerikai hivatalos közlemény.

Pénteken más, Irán által támogatott milíciák egy dróntámadssal három amerikai katonát öltek meg Jordániában, megtorlásul az Egyesült Államok légi csapásokat hajtott végre Szíriában is Irakban is.

(MTI, Guardian)