A Facebook szabályai szerint rendben van, hogy Joe Bident pedofilként ábrázolják egy hamisított videón

INTERNET
február 05., 14:03

A Meta felügyeleti testülete megállapította, hogy egy Facebook-videó, ami valótlanul azt sugallja, hogy Joe Biden amerikai elnök pedofil, nem sérti a cég jelenlegi szabályait, miközben úgy ítélik meg, hogy ezek a szabályok „inkoherensek”, és túl szűken összpontosítanak a mesterséges intelligencia által generált tartalomra.

A Facebook anyavállalata, a Meta által finanszírozott, de önállóan működő igazgatóság egy felhasználói panaszra válaszul októberben kezdte vizsgálni a 7 másodperces hamisítványt.

Arra jutottak, hogy a Meta helyesen hagyta fent a videót a jelenlegi szabályzata értelmében: az csak akkor tiltja meg a félrevezető módon módosított videókat, ha azokat AI készítette, vagy ha úgy tűnik, hogy az emberek olyan szavakat mondanak ki, amiket valójában soha nem mondtak.

De ez az ítélet az első, ami kritizálja a Meta „manipulált médiával” kapcsolatos politikáját, miközben egyre erősödnek az aggodalmak az új AI-technológiák esetleges felhasználása miatt az idei választások befolyásolására.

A közlemény szerint a cégpolitikából „hiányzik a meggyőző indoklás, inkoherens és zavaró a felhasználók számára, és nem határozza meg egyértelműen, milyen ártalmakat kíván megelőzni”. Azt javasolták, hogy a Meta frissítse, hogy az audio- és videótartalmat is lefedje, és manipuláltként azonosítsa a címkéket, függetlenül attól, hogy AI-t használtak-e.

Joe Biden a bali G7-csúcson 2022. november 16-án.
photo_camera Joe Biden a bali G7-csúcson 2022. november 16-án. Fotó: Saul Loeb/AFP

Arról nem írtak, hogy a szabályzatot a fényképekre is alkalmazni kell, mondván, ez a Meta méretéhez képest túlságosan megnehezítheti a szabályzat betartatását.

Az Instagramot és a WhatsAppot is birtokló Meta a felülvizsgálat során arról tájékoztatta a testületet, hogy a döntés értelmében az irányelv frissítését tervezi, „hogy reagáljon az új és egyre valósághűbb mesterséges intelligencia fejlődésére”.

A Facebookon található videó egy valódi felvétel manipulált változata, amin Biden a 2022-es amerikai félidős választások idején „Szavaztam” matricát adott az unokájának, és arcon csókolta.

A testület szerint a nem AI-val módosított tartalom „elterjedt, és nem feltétlenül kevésbé félrevezető”, mint az AI-eszközök által generált tartalom.

A Meta jelenlegi megközelítése szerint eltávolítják a nem megfelelő bejegyzéseket a platformról, de a testület szerint jobban kellene azokat címkézni.

A cég közölte, hogy felülvizsgálja az ítéletet, és 60 napon belül nyilvánosan válaszol. (Guardian)