Bulgáriát is elérték a gazdatüntetések

mezőgazdaság
február 05., 17:51

Több uniós tagország után Bulgáriát is elérték a gazdatüntetések, a termelők a szófiai szaktárca épülete előtt Kiril Vatev mezőgazdasági miniszter lemondását követelték, mert szerintük képtelen volt megvédeni a gazdákat az agrárszektort sújtó, egyre nagyobb kihívásoktól.

„Nem sikerült neki megvédenie az érdekeinket az ukrán termékek beáramlásától” – mondta a bolgár mezőgazdasági termelők szövetségét vezető Venciszlav Varbanov volt mezőgazdasági miniszter a helyi bTV televíziónak Szófiában.

A gazdák szalmát égettek a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt, a lángokat pedig tejjel oltották el. A termelők egy fontos fővárosi útvonalat is eltorlaszoltak egy ideig.

A tüntetők nem vettek részt Nyikolaj Denkov miniszterelnök más gazdaszervezetek képviselőivel tartott vasárnap esti megbeszélésén. Utóbbi gazdaszervezetek a tagságukkal tartott konzultáció után akarnak arról dönteni, hogy elfogadják-e a kormány által felajánlott részleges kárpótlást, vagy beváltják korábbi fenyegetésüket, és országos megmozdulást szerveznek keddre.

Gazdálkodók a mezőgazdasági gépeik mellett állnak a bolgár mezőgazdaság megmentésére irányuló országos mezőgazdasági tüntetésen Szófiától 15 km-re északkeletre, Dolni Bogrov falu közelében 2023. szeptember 19-én.
photo_camera Gazdálkodók a mezőgazdasági gépeik mellett állnak a bolgár mezőgazdaság megmentésére irányuló országos mezőgazdasági tüntetésen Szófiától 15 km-re északkeletre, Dolni Bogrov falu közelében 2023. szeptember 19-én. Fotó: Hristo Vladev/NurPhoto via AFP

A bolgár gazdák tisztességtelen versenyre hivatkozva egyéb ukrán termékek mellett a búza, kukorica és repce importjára vonatkozó tilalmat sürgetik, és kárpótlást akarnak az ukrajnai háború miatti veszteségeikért.

Az utóbbi időben Európa-szerte gazdatüntetések voltak az alacsony eladási árak, a növekvő költségek, a túlszabályozás az és olcsó agrárimportok ellen. (MTI)