Már nem Pest megyében a legdrágábbak a vidéki ingatlanok, az eddigi negyedik egy év alatt az élre drágult

gazdaság
február 05., 12:32

A KSH Ingatlanadattára szerint 2022-ben Budapest után a legmagasabbak Pest megyében voltak az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, majd jött Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar. Veszprém megye akkor épp lemaradt a dobogóról, de miután tavaly 27 százalékkal nőttek az ottani átlagos négyzetméterenkénti ingatlanárak, Magyarország legdrágább megyéje lett, írja hétfőn kiadott közleményében a Duna House.

Sőt, ha nem négyzetméterenkénti árat, hanem az átlagos ingatlanértéket nézzük, akkor Veszprém megye tavaly majdnem utolérte Budapestet. A fővárosban – szintén a DH egy decemberi közleménye szerint – átlagosan 57 millió forintért vásároltak lakást tavaly.

link Forrás

A Duna House friss, megyei adatokról szóló közleménye szerint Veszprém megyében a 2022-es 488 ezer forint után tavaly 618 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Az átlagos ingatlanérték 44 millióról 52 millió forintra nőtt – tehát csak 5 millióval maradt el a fővárositól –, ezért az összegért a 2022-esnél nyolc négyzetméterrel kisebb, átlagosan 84 négyzetméteres lakások cseréltek gazdát.

A megye települései közül Tihanyban voltak a legmagasabbak a négyzetméterenkénti árak, ott elérték az 1,6 millió forintot (2022-ben 1,4 millió volt az átlag). Az ingatlanos cég szerint idén, miután a településen falusi CSOK-ot is igénybe lehet venni, még feljebb mehetnek majd az így is fővárosi szintű árak. A megye ingatlanárait főként a Balaton-felvidék és a tópart húzta fel. Az adásvételek egyharmada viszont a megyeszékhelyen történt, ahol a legtöbben panelt vettek. A veszprémi átlagos panellakás-vásárló 31,5 millió forintért 55 négyzetméteres lakást vett.

A Duna House adatai szerint két megye volt (Pest és Győr-Moson-Sopron), ahol átlagosan több mint negyvenmillió forintot fizettek ki egy lakásvásárlásnál, további hét megyében volt harmincmillió fölött az eladott/megvett ingatlanok értéke. A legolcsóbbak a Tolna megyei lakások voltak 17,4 milliós átlagárral, de 20 millió alatt maradtak a Békés megyeiek is (19,3 millió), és épp csak átlépték a húszmilliós értékhatárt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek (20,1 millió).