Netanjahu nem akar tűzszünetet, az abszolút győzelemig harcolna Gázában

külföld
február 07., 19:02

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadta. A négyszemközti találkozójuk után bevonták a tárgyalásba Joáv Galant védelmi és Ron Dermer stratégiai minisztert, valamint a védelmi szervezetek vezetőit. Blinken jelezte aggodalmát amiatt, hogy az izraeli hadművelet kiterjed a Gázai övezet déli határán fekvő Rafah városra, ahol a lakosok mellett több mint egymillió menekült tartózkodik.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Ugyanakkor Netanjahu elutasította a Hamász tűzszüneti követeléseit, és azt mondta, addig folytatja az izraeli offenzívát a Gázai övezetben, amíg el nem éri az abszolút győzelmet. Azzal számol, hogy a hadművelet még pár hónapig eltart, de már nem évekig. Korábban a Hamász négy és fél hónapos tűzszünetet javasolt, ami alatt minden túsz szabadon távozna, ha Izrael minden csapatát kivonja az övezetből, és befejezik a háborút.

A gázai hatóságok szerint az izraeli válaszcsapások kezdete óta már legalább 27 585 palesztin halt meg, de sok holttest lehet még a romok alatt. (APNews/Reuters/MTI)