Novák Katalin egy olyan nőt is kimentett, aki bizalmas adatok után kutatott a bíróságon

bűnügy
február 07., 17:50

Novák Katalin a bicskei gyerekotthonban történt szexuális visszaéléseket eltussolni próbáló K. Endre büntetését engedte el. A Hvg.hu cikke szerint tavaly februárban a köztársasági elnök egy olyan nőnek kegyelmezett meg, aki azért kapott 1 év 10 hónap börtönt, mert a bíróságon, ahol takarítóként dolgozott, rendszeresen felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket, feltúrta a bírók asztalán az iratokat, majd le is fényképezte azokat.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A nő a tárgyaláson elismerte a bűnösségét, de nem tett vallomást. Az elsőfokú ítéletnél a bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy igazságügyi alkalmazottként bizalmi állásából, bizalmi helyzetéből adódó lehetőséggel visszaélve követett el bűncselekményt, ami alkalmas lehet a bíróságok működésébe vetett közbizalom megrendítésébe. A folytatólagosan elkövetett tiltott adatszerzésért elítélt nőt az 1 év 10 hónap börtön mellett 3 évre a közügyektől is eltiltották. Valamint örökre eltiltották attól, hogy állami szervnél dolgozzon. Az ítéletet másodfokon a Kaposvári Törvényszék is helybenhagyta 2022 márciusában a bűncselekmény tárgyi súlyára, valamint a társadalomra veszélyességére tekintettel.

Azonban mielőtt 2023 áprilisára az ügy a Kúriára került, Novák Katalin február 7-én kegyelmet adott a kutakodó takarítónőnek, amit február 9-én Varga Judit akkori igazságügyi miniszter ellenjegyzett. Ezzel a kiszabott büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 2 évi próbaidőre felfüggesztették. A bírósági iratok szerint a nő férjezett, kiskorú gyermeke nincsen.

Kiemelt videóink