Pakisztán választ: korlátozzák az internetet, felfüggesztik a mobilszolgáltatást

külföld
február 08., 05:36

Legalább 24 ember vesztette életét szerdán két, választási irodáknál történt pokolgépes merényletben Pakisztán Beludzsisztán tartományában, miközben csütörtökön parlamenti választásokat tartanak az országban. A hatóságok válaszul korlátozzák az internetet és felfüggesztik a mobilszolgáltatást.

A legutóbbi, 2018-as választáson az Imran Hán vezette, ellenzéki Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) 116 mandátumot szerzett a parlamentben. A politikust 2022-ben buktatták meg és a napokban ítélték 14 évnyi börtönbüntetésre korrupció miatt. Elemzők szerint Hán megbuktatása hátterében az országot ténylegesen irányító hadsereg áll.

A parlamentet 2023 augusztusában négy nappal megbízatásának lejárta előtt oszlatták fel, az alkotmány értelmében a választásokat az ezt követő 90 napon belül meg kellett volna tartani, de a 2023-as népszámlálás utáni új választókerületek megrajzolása miatt erre csak újabb három hónappal később kerülhet sor.

Szigorú biztonsági ellenőrzés a választási helyiségnél
photo_camera Szigorú biztonsági ellenőrzés a választási helyiségnél Fotó: ASIF HASSAN/AFP

A választás vélhetően a Pakisztáni Néppárt és a Pakisztáni Muzulmán Liga–Navaz között dől el. Mivel Pakisztán 40 százaléka írástudatlan, így a szimbólumok használatának nagy jelentősége van. A PTI politizálását megnehezítette, hogy jelöltjei nem használhatták a szavazólapon a krikettütőt, a párt börtönbe zárt egykori vezetője ugyanis híres krikettjátékos volt.

Az ország rendkívül rossz gazdasági helyzetben van, milliók még mindig a 2022-es áradások következményeit nyögik, az infláció az egekbe szökött.

(Via BBC)