Portik Tamást életfogytiglanra, Gyárfás Tamást 7 évre ítélték Fenyő János meggyilkolása miatt

belföld
február 08., 07:47

A Fővárosi Törvényszék 7 év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, Portik Tamás életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Fenyő János 1998-as meggyilkolása ügyében, jelentette kollégánk a helyszínről. A felbujtó Portik 20 év után, a bűnsegéd Gyárfás a büntetése letöltésének négyötöde után kerülhet feltételesen szabadlábra. A vádlottakat a közügyektől 10-10 évre tiltották el. Az ítélet nem jogerős.

Az ítéletet hatalmas biztonsági intézkedések előzték meg.

Gyárfás Tamás médiavállalkozót azzal vádolták, hogy először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Tasnádi ugyan átvett egy nagyobb összeget ezért, de a merényletet nem szervezte meg, Gyárfás ezután Portikra bízta Fenyő likvidálását, amelyet 1998. február 11-én hajtott végre a számos akkori, alvilági leszámolás ügyében már jogerősen elítélt szlovák Jozef Rohác. Az érintettek tagadják a vádakat.

photo_camera Ítélethirdetés Fotó: Bankó Gábor/444

A Fenyő-gyilkosság ügyében négy évnyi tárgyalássorozat után eredetileg tavaly novemberben hirdetett volna ítéletet a Fővárosi Törvényszék, de Portik Tamás akkor jelezte: meghatalmazott védőjével felbontotta a szerződését. Az ügyészség szerint a vádlott azért válik meg folyamatosan a védőitől – összesen heten védték a perben –, hogy ezzel hátráltassa az eljárást.

Az utolsó szó jogán Gyárfás arról beszélt az egy héttel ezelőtti tárgyalási napon, hogy a gyilkossághoz nem volt köze, riválisa halála az ő életét is tönkretette. Felmentését kérte, és abban bízik, hogy egy későbbi ítélet helyreállítja majd a becsületét.

Portik szintén az utolsó szó jogán koncepciós eljárásnak nevezte a vele történteket. Fenyő valódi ellenfele szerinte Princz Gábor, az egykori Postabank vezetője, nem pedig Gyárfás volt.