Az OTP 134 milliárd forinttal a zsebében kivonul Romániából

gazdaság
február 09., 16:51

Húsz évvel a 2004-es piacra lépése után az OTP csoport kivonul Romániából: a legnagyobb román bank, a Banca Transilvania 347,5 millió euróért (átszámítva nagyjából 134 milliárd forintért) megvette az OTP romániai érdekeltségeit. A tranzakció lezárása még eltart egy ideig, mert azt a román jegybanknak és a versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, a piacvezető román bank az összes mostani OTP-fiókot átveszi és integrálja saját hálózatába.

„Bankunk 20 év alatt nagy utat járt be Romániában, amely alatt jelentős organikus növekedést értünk el, de egyre világosabbá vált számunkra, hogy stratégiai növekedési célunkat akvizíciók nélkül nem tudjuk elérni, és erre a jövőben kevés esélyt látunk” – indokolta az OTP döntését Csányi Sándor bankvezér az adásvételről szóló közleményben.

A tőzsdén jól fogadták a tranzakció hírét: az OTP árfolyama 2,09 százalékkal 16 850 forintra erősödött pénteken, ezzel megfordult a február 2-a óta tartó lejtmenet. Aznap még 17 065 forint volt az OTP-részvények záróára a pesti tőzsdén.