Novák, Varga és Orbán lemondását követelték a Várban a kegyelemi ügy miatt dühös tüntetők

február 09., 19:21

Donáth Anna: Novák Katalin, szégyelld magad

„Soha nem volt kétségem abban, hogy mennyire romlott ez a rendszer. Egy hete viszont a gyomrom forog, és baromi dühös vagyok politikusként és anyaként is” - kezdte utolsó felszólalóként remegő hangon Donáth Anna. A szervező Momentum elnöke azt mondta, hogy egy normálisan működő országban az elnök a nemzet lelkiismerete. „Lehet olyan, hogy a bíróság a jog által dönt, de nem szolgáltat igazságot. Vagy a jog nem igazságos. És ilyenkor szól közbe a köztársasági elnök, hogy kegyelmet adjon annak, aki már megbűnhődött, és összezár mögötte a társadalom. Erről szól az elnöki kegyelem, nem arról, amit Novák Katalin csinált” - közölte Donáth.

Donáth Anna
photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Donáth szerint ahelyett, hogy Novák arra adott volna választ, hogy hogyan történhetett meg a kegyelem, arról beszélt, hogy a kegyelem mindig megosztó. Van rengeteg megosztó kérdés, de eddig volt egy igazán megkérdőjelezhetetlen, vitán felüli téma: a gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények esetén nincs mentség. Ezt rúgta fel Novák.

Novák magyarázattal tartozik, mert épeszű, morálisan gondolkodó embernek felfoghatatlan, ami történt, és magyarázattal tartozik a bicskei gyerekeknek is, akiknek elvette az igazságát.

„Katalin, hadd szóljak hozzád mint édesanya az édesanyához. Állj ki és mondj valamit. Válaszolj a sok kérdőjelre. A szótlanság sokkal többet árt, magáért beszél. Őszintén nem értelek, hogy tudsz a gyerekeid szemébe nézni? Nem szégyelled magad? Szégyelld magad!”

Szerint nem egyszerűen Novák erkölcsi, közjogi bukásáról van szó, Varga Judit tettestárs a kegyelemben, és a némaságban is. Varga Judit bármit aláír, amit elé tolnak, bármi átmegy a keze alatt, amire fentről utasították. Ilyen ember ne képviselje az országot az Európai Parlamentben, Varga nem méltó senki képviseletére, sem jobb-, sem baloldaliakéra.

Senki nem érdemli meg azt a pofátlanságot, amit a hatalom részéről ezzel az aktussal megtettek. politikai felelőssége van a kormánynak is, mert a kormány nevében írta alá a kegyelmet Varga. „Ne tiktokozzon Orbán, hanem vállaljon felelősséget azért a fertőért, amit létrehoztak az elmúlt 14 évben”.

„Volt már köztársasági elnök, aki lemondott. Schmitt Pál ügye ehhez képest smafu” - közölte Donáth és minden este 6-ra tüntetésre hívott a Sándor-palotához, amíg Novák a helyén marad.