Méreg került az ásványvízbe, amit méregtelenítőként árusítottak, 130 millió dolláros kártérítést kell fizetni

külföld
február 09., 13:34

Egy nevadai esküdtszék mintegy 130 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy olyan perben, amelyet öt ember indított, akik májkárosodást szenvedtek, miután egy Las Vegas-i székhelyű vállalat által forgalmazott palackozott vizet ittak, írja a Quartz. A gyártó szerint méregtelenítésre alkalmas, „lúgos” ásványvizet, ami mérgező hatású hidrazint tartalmazott, végül 2021-ben visszahívták a boltok polcairól. A bíróság szerint tényként jelenthető ki, hogy a víz fogyasztásától legalább egy ember meg is halt.

A hidrazin a hidrogén és a nitrogén vegyülete, felhasználják laboratóriumi vegyszerként, rakéták hajtóanyagaként – magas hőmérsékleten robbanásszerűen bomlik –, nyomott vizes atomerőmű-reaktorokban. Az emberi szervezetre fokozottan veszélyes, maró, égető, rákkeltő hatása is van, lenyelve hasi görcsöket, zavartságot, eszméletlenséget, hányást és gyengeséget okozhat.

Az üdítőitalok és szénsavas vizek gyártásával foglalkozó AffinityLifestyles.com Inc.-nek már másodszor kell kártérítés fizetnie a gyártáshoz kapcsolódó minőségbiztosítási előírások megsértése és hanyagság miatt (októberben több mint 228 millió dolláros kártérítést ítélt meg több felperesnek, köztük egy 69 éves nő hozzátartozóinak, aki meghalt, és egy 7 hónapos kisfiúnak, aki kórházba került). A Real Water nevű víz 2021-ig nyolc éven át volt elérhető több amerikai államban, amikor a szövetségi és megyei hatóságok elrendelték a termékek visszahívását és megtiltották a forgalmazását a hidrazintartalma miatt. A műanyag palackok feltehetően a gyártás során szennyeződtek hidrazinnal.