Orbán: Nem az a lényegi kérdés, hogy meg lehet-e bízni Oroszországban

POLITIKA
február 11., 16:07
Orbán Viktor az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én
photo_camera Orbán Viktor az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Unorthodox interjú készült a magyar miniszterelnökkel, nem tudni pontosan mikor, feltehetően még valamikor a kegyelmi ügy eszkalálódása előtt: Wolfgang Schüssel, egykori osztrák kancellára beszélgetett Orbán Viktorral a Die Presse, az Osztrák Külpolitikai Társaság és az ENSZ közreműködésével készülő új magazin, a European Voices nyitószámához. Az interjúból a Presse szemezett előzetes részleteket, amit aztán a HVG szemlézett.

Orbán arról beszélt, nem helytálló az a megállapítás, hogy Ukrajna védi Európát, mert

"nem nyújtanak semmiféle pótlólagos biztonságot a kontinens nyugati felének, mivel ott mindenki NATO-tagállam". Azt a párhuzamot is elutasította, hogy az ukránok Európát védenék, akár a magyarok 1956-ban. Szerinte Ukrajnának pufferzónaként kéne működnie Európa és Oroszország között, különben elveszíti területeit, mert Moszkva újra és újra támadni fog. Az szerint nem reális, hogy Moszkva megtámadna egy NATO-tagállamot. Épp ezért „kizárt, hogy Oroszország megtűrjön a küszöbén egy olyan államot, amely az EU és a NATO tagja”.

Orbán azt is mondta: „nem az a lényegi kérdés, hogy meg lehet-e bízni Oroszországban, hanem az, hogy a kontinens gyenge”.

Ez azért baj szerinte, mert Vlagyimir Putyin nem veszi elég komolyan Európát, így pedig nehéz egyezségre jutni vele. Nem lenne „tragikus”, ha az ukránok egy tűzszüneti megállapodás nyomán területet veszítenek, mondta, illetve még mindig jobb, minthogy elveszítsék az egész háborút. Arról is beszélt, hogy az európai közvélemény sem támogatja már az ukrajnai fegyverszállításokat, és erről intenzívebb párbeszédre van szükség.

Kritizálta az uniós intézményrendszert is: Orbán szerint túlzottan központosított a brüsszeli politika, több szuverenitásra van szükség tagállami szinten, a kontinens gyengesége részint ugyanis abból ered, hogy az Európai Parlament egy bolondok háza; a képviselők közvetlen választása nem jó módszer, a Bizottság szereptévesztésben van, és az Amerikához fűződő viszony is problémás; kiszolgáltatottság jellemzi.

Minden további a Presse honlapján és a HVG szemléjében.