Hiába kérte az ukrán rendező, hogy ne egy orosz filmmel vetítsék együtt az övét a budapesti filmfesztiválon, a szervezők szerint ők nem tudják figyelembe venni mindenki traumáját

kult
február 12., 09:26

Orosz és ukrán filmek kéretlen egymáshoz passzintása, rendezői tiltakozás, safe space követelés és kioktató stílusban reagáló fesztiválszervezők miatt van kitörőben egy kisebb botrány a múlt vasárnap zárult Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál után. A BIDF hiánypótóló Magyarországon, máskor magyar mozikban csak elvétve lehet friss, ütős, nemzetközileg is releváns dokumentumfilmeket látni, itt pedig idén is egy héten át lehetett át nézni a 45 versenyfilmet, és a versenyen kívül vetített többi alkotást.

A BIDF-re lehetőleg meg szokták hívni a rendezőket is, akikkel a filmek után szintén szokott lenni a vetítővászon előtt egy félórás közönségtalálkozó. Az egyik ilyen, bemutató utáni moderált beszélgetés azonban rögtön az elején váratlan fordulatot vett. Zlata Veresniak ukrán rendező lépett a színpadra, akinek aznap este a háború miatt egymástól elszakadt nővérekről szóló Itt vagy? című rövidfilmjét vetítették egy orosz doksi, a Kiáltvány a gyerekekért - Manifesto című film előtt. Az ukrán rendező magához vette a mikrofont, és arról beszélt a közönséggel, hogy ugyan nagyon örül, hogy itt lehet, de ő egyáltalán nem szerette volna, ha ezen az estén ebben a konstellációban, az orosz filmmel párban adják le a filmjét.

Mint elmondta, már egy hónappal a vetítés előtt kérte a fesztiválszervezőktől, hogy ne egy orosz filmmel tegyék egy blokkba az övét, majd ezt a kérését később többször megismételte, de a BIDF vezetése ezt semmibe vette.

„Úgy tűnik, mintha elfelejtenék, hogy Oroszország, nem először a történelemben, birodalmi ambícióival eltelve megtámadta Ukrajnát. A két film közös vetítése egyszerűen tiszteletlenség mindannyiunkkal, minden ukrán kollégámmal szemben, azokkal, akik a túlélésért harcolnak”

– mondta.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.