Novák Katalin férje marad a honvédség tartalékos alezredese

belföld
február 12., 13:57

Novák Katalin volt államfő férje, Veres István Attila tartalékos alezredes, önkéntes műveleti tartalékos katonaként jelenleg is jogviszonyban áll a Magyar Honvédséggel – válaszolta a Honvédelmi Minisztérium az rtl.hu megkeresésére.

Veres István tartalékos alezredes, és felesége, Novák Katalin
photo_camera Fotó: Novák Katalin/Facebook

A minisztérium tájékoztatása szerint alapkiképzése teljesítése és eskütétele óta Verest többször is behívták szolgálatteljesítés céljából, ennek pedig mindig eleget is tett. Arra a kérdésre, hogy milyen következménnyel járna a szerződés felmondása, a minisztérium azt írta: „a Magyar Honvédség önkéntes alapon működő haderő. Ha valaki meg akarja szüntetni tartalékos szerződését, az semmilyen negatív következménnyel nem jár”.

Az rtl.hu azt írja, Veres tavaly öthetes kiképzést követően szerzett tartalékos alezredesi rendfokozatot. A Honvédség szerint „ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”. Veres közgazdaságtudományi egyetemen végzett, és az MNB pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti, így valószínűleg kinevezésének legfőbb oka a közjogi szerepe lehetett, azaz hogy Novák Katalin köztársasági elnök férjeként ő volt Magyarország első first gentlemanje.

Szombaton, a cikkünk nyomán a héten kirobbant botrány után nyolc nappal lemondott Novák Katalin államfő, aki korábban a Fidesz parlamenti képviselője, majd Orbán minisztere volt, valamint visszavonult a közélettől Varga Judit is.