A kalinyingrádi kormányzó megnevezte, ki a felelős az orosz-ukrán háborúért: Immanuel Kant

külföld
február 13., 08:20

Az akkor még Königsbergnek hívott városban 1724-ben született, 1804-ben elhunyt német filozófust, Immanul Kantot nevezte meg az ukrajnai háború egyik felelősének hétfő este a kalinyingrádi kormányzó (Königsbergbe 1945-ben vonult be a szovjet hadsereg, ezután nevezték át Kalinyingrádra). Anton Alihanov egy konferencián ezt mondta a város leghíresebb szülöttéről: „a csaknem 300 évvel ezelőtt ezen a helyen született Immanuel Kant gyakorlatilag majdnem közvetlenül érintett a globális káoszban, amellyel szembenézünk. Ráadásul közvetlenül kapcsolódik az ukrajnai katonai konfliktushoz is”.

A kormányzó szerint Kant „megágyazott annak az erkölcsi relativizmusnak, melynek segítségével a Nyugat minden tettét igazolja”, ellentétben Oroszországgal, „mely az örök etikai értékekhez igazodik”.

Kant nem először vált ki vitát a városban. 2018-ban az Orosz Történettudományi Társaság netes szavazást írt ki a város repülőterének új nevéről, a lehetőségek között a filozófus nevét is felsorolta. Ekkor utcai tiltakozások robbantak ki, nehogy Kant nevét vegye fel a reptér, és még műemlékét is megrongálták.

Igor Muhametsin ellentengernagy pedig árulónak nevezte a filozófust, és a matrózaihoz intézett beszédben azt is mondta: „Írt néhány érthetetlen könyvet, melyeket senki az itt lévők közül nem olvasott és soha nem is fog”. (MTI)