Ötmillióra büntették a Lírát, mert homoszexualitást megjelenító könyvet forgalmazott egy iskola 200 méteres körzetében

POLITIKA
február 13., 14:00

Ötmillió forintos bírságot szabott ki a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a Líra Könyv Zrt.-re, mert egy kecskeméti iskola 200 méteres körzetében forgalmazta az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet - írta meg a Telex.

A kormány 2023 szeptemberében végzett célellenőrzést a kecskeméti könyvesboltban. Hat könyv miatt jegyzőkönyvet vettek fel. Úgy ítélték meg, hogy azok „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal rendelkeznek”.

Mivel a gyermekvédelmi törvény szerint iskolák, templomok és gyermekvédelmi intézmények 200 méteres körzetében nem lehet ilyen könyveket árusítani, a kormányhivatal eljárást indított. Az érintett könyvek kiadóival történt konzultáció után azonban öt könyvet kivont az eljárás alól.

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv volt a kivétel, arra online rendelést adtak le 2023 decemberében a Líra webáruházában. Átvételi helyszínként a cég kecskeméti boltját jelölték meg, ahol aztán át is vették a könyvet. A bírságot ezután szabták ki a cégre.

A könyv címlapjának részlete
photo_camera A könyv címlapjának részlete Forrás: Lázadó Lányok/Youtube

A köny száz nő történetét meséli el Kleopátrától Marie Curie-ig. A kormányhivatal a transzszexuális Coy Mathisról szóló részt találta jogsértőnek, mert az érvelésük szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását.

Ez egyébként ugyanaz a könyv, aminek fólia nélküli forgalmazásáért 1 millió forintra büntették a Librit tavaly tavasszal.

A Líra nem ért egyet az eljárással és a bírsággal sem, ezért bírósághoz fordul az ügyben.