Zsarolóvírussal támadtak meg több mint száz román egészségügyi intézményt

külföld
február 13., 20:31

Több mint száz romániai egészségügyi intézményt támadtak meg zsarolóvírussal, egyes orvosok kénytelenek minden adatot papírra rögzíteni - írja a BBC. Gyermek- és sürgősségi kórházak is érintettek az ügyben, egyes intézmények pedig elővigyázatosságból leálltak.

photo_camera Fotó: Facebook

A kiberzsarolók 3,5 bitcoint, azaz több mint 60 millió forintot követeltek az általuk titkosított létfontosságú fájlok feloldásáért. A román kiberfelügyelők szerint azonban az adatokról nemrég biztonsági mentést készítettek, ami csökkentette az akció hatásosságát.

A román egészségügyi minisztérium közleménye szerint a támadás hétfőn éjszaka bontakozott ki, és egy széles körben használt orvosi információs rendszert vett célba. Az incidenst informatikai szakemberek, köztük a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) kiberbiztonsági szakértői vizsgálják - közölte a minisztérium.

A DNSC szerint 25 kórházat érintett a támadás, elsőként a The Pitesti Gyermekkórházzal. A szervezet közölte, hogy 79 további egészségügyi intézményt kapcsoltak le, miközben vizsgálatot folytatnak annak megállapítására, hogy érintettek voltak-e a támadásban.

Bár a tisztviselők már sikeresen azonosították a szoftver típusát, a felelős csoportot még nem sikerült megtalálni. A váltságdíjkövetelés pedig csak egy e-mail címet tartalmaz - írták a tisztviselők.

A biztonsági másolatoknak köszönhetően a létesítmények várhatóan gyorsan vissza tudnak majd állni, azonban a betegekre gyakorolt hatás mélyrehatóbb lesz, mivel több tucat kórháznak elővigyázatosságból ki kellett kapcsolnia az internetre csatlakoztatott eszközöket. Ez pedig elméletileg nem csak a foglalásokat és a nyilvántartásokat érintheti, hanem az olyan gépeket is, mint az MRI-szkennerek.