Az izraeli hadsereg elrendelte a legnagyobb működő kórház evakuálását Gázában

külföld
február 14., 17:54

A palesztinok szerint az izraeli hadsereg (IDF) elrendelte a dél-gázai Hán Júnisz legnagyobb működő kórházának evakuálását.

Videófelvételek is készültek arról, hogy katonák hangosbeszélőkben szólítják fel a kórházban tartózkodókat, hogy hagyják el az épületet, majd pár órával később tömegek özönlenek ki a Nasser kórházból. Egy orvos szerint az evakuálás elrendelése előtt az izraeliek tankokkal és mesterlövészekkel vették körbe az épületet. Az izraeli hadsereg szerint csak utat nyitottak a civileknek a menekülésre, de nem rendelték el a betegek és orvosok evakuálását a kórházból.

A gázai egészségügyi minisztérium nem sokkal később egy rövid közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta az izraeli csapatokat, hogy "erőszakkal evakuálták" a mozgásképtelen betegeket és a személyzetet a kórházból.

Orvosok és egészségügyi dolgozók szerint az izraeli hadsereg mesterlövészei számtalan embert öltek meg az elmúlt napokban. Az tény, hogy a kórház környékén folyamatosak az összecsapások a Hamász fegyveresei és az IDF között, akik szerint a terroristák beépültek a kórház struktúrájába. (BBC)