Az ukránok elsüllyesztették az egyik nagy orosz partraszállító hajót a Krímnél, állítják

külföld
február 14., 11:11

Haditengerészeti drónokkal az ukrán hadsereg elsüllyesztette a Cezar Kunyikov nevű nagy orosz partrabszállító hajót a Fekete-tengeren a Krím-félszigetnél, Alupka közelében - jelentette be az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara. A bejelentés szerint a deszanthajó kritikus sérüléseket szenvedett a bal oldalán, majd elsüllyedt. Az ukrán hírszerzés jelentése szerint a támadást a tengeri drónokat üzemeltető „13-as csoport” hajtotta végre.

A dróntámadásról kiadtak egy videót is. Ezen több Magura V5 haditengerészeti drónok drón támad meg egy olyan, a szakértők szerint valóban Project 775-ös osztályúnak látszó hajót, amibe a Cezar Kunyikov is tartozik. A felvételen egy robbanás látható, a végén pedig a hajó már az oldalára dőlve látható.

link Forrás

A támadás tényét Moszkva egyelőre nem erősítette meg.

A Cezar Kunyikov 2022 márciusában már megsérült egyszer egy ukrán légitámadásban, de az még nem volt számára végzetes. A hajó teljes legénysége nyílt források szerint 87 fő, hogy hányan voltak a támadás pillanatában, azt nem tudni, ahogy azt sem, hogy hány áldozat van. Egy krími Telegram-csatorna szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy a sebesült és halott tengerészeket Szevasztopolba vitték.