Néptelen erdőségben szedte első halálos áldozatát az alaszkai vagy jéghimlő

Egészségügy
február 14., 05:45

Megvan egy Alaszkában pár éve felfedezett új kórokozó, az alaszkai himlő első áldozata, egy közelebbről nem definiált korú idős amerikai férfi személyében.

A néptelen Kenai félszigeten élő férfi tavaly novemberben került kórházba és idén januárban halt meg, a hatóságok azonban csak most adtak hírt az esetről. A hivatalos bejelentés szerint a férfit tavaly rák miatt kezelték és az ennek következtében legyengült immunrendszere is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a himlő ennyire komolyan megfertőzte.

Az alaszkai himlő vagy AKPV a himlő és a tehénhimlő rokona, a jellegzetes tünetei közé tartoznak a pirosas kiütések, a megduzzadt nyirokcsomók és az ízületi- és izomfájdalom. A betegséget 2015-ben azonosították Alaszkában, az eddigi öt eset mindegyike innen durván 500 kilométerrel északabbra, Fairbanks városának körzetében fordult elő. Ezek mindegyike enyhe lefolyásúnak bizonyult, a betegek nem szorultak kórházi kezelésre.

Az áldozat az egészségügyi hatóságok közleménye szerint magányosan élt egy elhagyatott, erdős területen, és állítása szerint jó ideje nem utazott és nem találkozott senkivel. Ettől függetlenül is gyanították, hogy az új himlő állatokról emberre terjedhet. Fairbanks környékén a kórokozót már sikerült kimutatni többféle kisemlősből, például vöröshátú pocokból és legalább egy háziállatból.

photo_camera Vöröshátú pocok

Az áldozat halála előtt elmondta, hogy befogadott egy kóbor macskát. A macska tesztje negatívnak bizonyult, de az egészségügyi jelentés szerint rendszeresen vadászott kisemlősökre, és többször is megkarmolta a férfit. Az egyik legkomolyabb karmolás az áldozat egyik hónalja közelében volt, és ezen a testtájon jöttek elő a himlő első tünetei is, kisebesedés formájában.