A magyar vezérigazgatók csaknem fele szerint a jelenlegi pályáján haladva cégük tíz éven belül „elveszíti életképességét”

gazdaság
február 15., 14:56

Csütörtökön tette közzé a 297 magyarországi vezérigazgató megkérdezésével készített felmérését a világ egyik vezető pénzügyi és gazdasági tanácsadó cége, a PwC. A húsz oldalon publikált felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy bár a magyarországi cégvezérek többsége globálisan és a magyar gazdaságban is javuló körülményekre számít – a tavalyi rekordpesszimizmus után ez nem is meglepő –, a várakozásaik jóval visszafogottabbak, mint a kormányzati előrejelzések.

A vezérigazgatók 54 százaléka ítéli meg optimistán a globális gazdaság, 60 százalékuk a magyar gazdaság kilátásait. Csakhogy miközben a kormány várakozásai szerint akár 4 százalékos is lehet a gazdasági növekedés idén, a PwC felmérésében részt vevő vezérigazgatók átlagosan csak 1,7 százalékos magyarországi GDP-bővülésre számítanak. Az infláció éves szinten 8 százalék lesz, ez jóval magasabb, mint a kormányzati prognózisokban szereplő érték.

A felmérés talán legérdekesebb adata: a válaszadók 43 százaléka – ugyanannyi, mint tavaly – azt mondta, hogy cégük a jelenlegi pályáján haladva tíz éven belül elveszíti életképességét. „A bevételek emelkedésével nem számolnak a vezetők, a létszám növelésének igénye is inkább a szakképzett munkaerő biztosításának szól, és nem a számbeli növekedésnek” – értékelte az adatot Mezei Szabolcs, a PwC Magyarország cégtársa. A globális adat egyébként, amely több mint 4700 vezérigazgató megkérdezésével jött ki, ennél is magasabb, 45 százalék.

További néhány érdekesebb eredmény:

  • Csak 47 százalék számít arra, hogy a cége növekedni fog a következő 12 hónapban, ez a mutató utoljára 2012-ben, az első ilyen felmérésnél volt ennyire alacsony;
  • még mindig az infláció a legnagyobb mumus, ettől fél a cégvezérek 51 százaléka (igaz, ez már kedvezőbb adat, mint a tavalyi 61 százalék volt, de aggasztóan magas, és az inflációt valóban gerjeszteni képes felülárazási szándékokra utalhat);
  • a vállalatok 13 százaléka nem tekinti feladatának az általa okozott károsanyag-kibocsátás csökkentését;
  • a generatív mesterséges intelligencia a vállalatok 18 százalékának a működésében játszott eddig szerepet;
  • a vezérigazgatók 80 százaléka foglalkozna szívesen többet HR-kérdésekkel, 62 százalékuk közelebb kerülne a technológiai döntések meghozatalához.