Anders Breivik elvesztette a pert, marad magánzárkában

külföld
február 15., 18:42

Elutasította a norvég bíróság Anders Breivik tömeggyilkos beadványát, amit a magánzárkás büntetésének enyhítéséért indított.

A 44 éves Breivik, aki 2011-ben 77 embert ölt meg Norvégiában, a január elején indított perben azzal érvelt, hogy elszigeteltsége sérti az emberi jogait.

„A törvényszék arra a következtetésre jutott, hogy büntetésvégrehajtási körülményei nem mondhatók és nem is voltak aránytalanul terhesnek mondhatók” – állapította meg az oslói kerületi bíróság, világossá téve, hogy nem sértették meg az elítélt emberi jogait.

Anders Behring Breivik a bíróság előtt Skienben 2016. március 15-én.
photo_camera Anders Behring Breivik a bíróság előtt Skienben 2016. március 15-én. Fotó: Jonathan Nackstrand/AFP

Az igazságügyi minisztérium jogászai szerint Breivik az általa jelentett biztonsági fenyegetés miatt továbbra sem engedhető a többi elítélt közelébe.

A szélsőjobboldali Breivik a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetését tölti, amit addig meg lehet hosszabbítani, amíg veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik 2011. július 22-én 69 embert (többségükben fiatalokat) gyilkolt meg Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában, Oslo kormányzati negyedében pedig autóba rejtett bombával ölt meg további 8 embert. (MTI)