Elmenekült a rendőrök elől, bezárkózott a nappaliba, ivott egy doboz sört, aztán megharapta az egyik rendőrt

bűnügy
február 15., 07:35

Három év, hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Püspökladányi Járásbíróság azt a férfit, aki megharapta a vele szemben intézkedő rendőrt, miután elmenekült előlük.

Az ítélet szerint a rendőrök 2022. szeptember 26-án lakossági bejelentést kaptak egy ittas sofőrről, ezért kivonultak egy Hajdú-Bihar vármegyei bank épületéhez, hogy intézkedjenek. A járőrök rejtőzködve figyelték a bejelentő által megjelölt gépkocsit, ami a bank előtti szervizúton parkolt. Mikor az ittas férfi visszaért és beszállt az autóba, meglátta a rendőröket, akik elől egyszerűen kitért és tovább hajtott, körülbelül 1 kilométeren keresztül menekült.

Végül a vádlott a lakóhelye előtt megállt, befutott az ingatlanba és bezárkózott nappaliba. A rendőrök testi erővel próbálták benyomni az ajtót, amelyet a férfi az édesanyja hatására engedett csak el, majd hirtelen a konyhában lévő hűtőgéphez futott, amelyből kivett egy dobozos sört azért, hogy azt megigya. A rendőrök többször felszólították a vádlottat, hogy vesse alá magát az intézkedésnek, végül testi kényszert kellett alkalmazni a férfival szemben.

A vádlott folyamatosan ellenállt, karjait ökölbe szorította és azokat a mellkasa alá húzta, majd megharapta az egyik rendőr ujját, azon nyílt sebbel járó, 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott.

A járásbíróság a vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, testi sértés bűntettében és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság – halmazati büntetésül – 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat, akit végleges hatállyal el is tiltott közúti járművezetéstől.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott bűnösségre is kiterjedő részbeni beismerő vallomását, azt, hogy a cselekmény elkövetését megbánta, továbbá, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról köteles gondoskodni. Súlyosító körülményként vette ugyanakkor figyelembe azt, hogy a vádlott büntetett előéletű, részben ugyanilyen cselekmények miatt került korábban elítélésre, valamint azt, hogy a súlyos fokú ittasság állapotában, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a cselekményeit.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítésért
jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.