Terroristáktól is fogadhatott el pénzt az X

külföld
február 15., 06:20

Többek között a húti lázadókhoz és a Hezbollah tagjaihoz köthető fiókoknak is kék pipát adott az Elon Musk vezette X - korábban Twitter -, azaz havi 8 dollárért különféle kedvezményeket biztosított terroristáknak és más, az Egyesült Államokban betiltott csoportoknak, írja a BBC. Ilyen előny például, hogy a pipával rendelkező profilok hosszabb hozzászólásokat írhatnak, valamint jobban kiemelik a profilt.

photo_camera Fotó: JOEL SAGET/AFP

A korábban ingyenes jelvény azt hivatott jelezni, hogy a közösségi médiaplatform ellenőrizte a fiók mögött álló személyazonosságot. Musk döntése, miszerint pénzt kér a pipákért, egyike volt a legvitatottabb változtatásoknak, amiket a Twitter 2022-es megvásárlása után eszközölt. A kritikusok szerint a lépés súlyosbította a dezinformációs problémákat, és megnyitotta a platformot a csalók előtt.

Néhány esetben az Egyesült Államokban szankciókkal sújtott személyek is szerepeltek hitelesített fiókok között, ami miatt a vállalatot az a kritika érte, hogy nem a megfelelő embereknek ad nyilvánosságot. Most, hogy a rendszer fizetős, az X új jogi kérdéseket vethet fel, mondta a Tech Transparency Project (TTP), ahogy azt is, hogy az X a jelentésük közzététele után eltávolította a hitelesítéseket az általa azonosított fiókokról.„Az Egyesült Államok szankciókat vezet be a nemzetbiztonságot fenyegető személyekkel, csoportokkal és országokkal szemben. Úgy tűnik, Elon Musk X-je prémiumszolgáltatást árul néhányuknak” – írta jelentésében a TTP. A cég válaszul azt írta, a TTP jelentésében felsorolt számlák közül több nem szerepel közvetlenül a szankciós listákon, de megteszik a szükséges lépéseket.