A NAV felszámolt egy 4,5 milliárdos számlagyárat

bűnügy
február 16., 08:33

Győr-Moson-Sopron megyében 50 ember ellen emelt vádat az ügyészség költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt. A győri NAV nyomozói több mint 30 cégből álló számlagyárat számoltak fel.

A bűnszervezet egy többszintű, takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózatot és számlagyárat működtetett. Az Online Számla rendszer adataiból kiderült, a kibocsátott fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkentették fizetendő áfájukat, ezzel közel 4,5 milliárd forint kárt okozva a költségvetésnek.

A számlakibocsátó cégek valós tevékenységet egyáltalán nem végeztek, élükön strómanok – többségében nehéz anyagi körülmények között élők – álltak, akik pénzért vállalták a névleges vezetői szerepet. A társaságokhoz papíron bejelentett alkalmazottak valójában a megrendelőknél dolgoztak, és kizárólag azért jelentették át őket a fiktív céghálóba, hogy a megrendelők csökkenthessék adójukat a valótlan számlák befogadása után.

A költségvetést ért kár megtérülésére a NAV összesen 4,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat és ingatlanokat, továbbá nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is lefoglalt. Az elkövetők által önkéntes befizetésként további 632 millió forint térült meg.

photo_camera Fotó: NAV

A Főügyészség vádiratában több tucat vádlottal szemben kért letöltendő szabadságvesztést. A Bíróság a hatályos Büntetőtörvénykönyv alapján a vádlottakkal szemben akár 20 év börtönbüntetést is kiszabhat.