Az áldozatokért és a gyerekekért tüntetőkkel telt meg a Hősök tere

február 16., 18:59

Az intézetis Osváth Zsolt mondta az első beszédet

Osváth Zsolt mondja az első beszédet, azt mondja, nem véletlenül. Elmondása szerint nehéz napokunk vagyunk túl, pláne ő, de sokat tanult ezen a héten. Zacis, kóceros, intézetis – sokan hívták így.

„Ha azt hiszitek kormányt jöttem megdönteni, akkor csalódni fogtok.” Osváth szerint az a fontos, akikért most itt vannak, az áldozatok, gyerekek miatt.

„Vannak helyzetek, amikor az ember nem kussolhat.” Hangosan felzúdul a tömeg, amikor arról beszél, hogy volt olyan propagandista, aki egyszerű faszverésnek hívta az, amit a bicskei igazgató tett. „K. Endre megpróbálta rábírni őket, hogy hazudjanak, de ők bátrak voltak és nekünk se lehet mentségünk, nekünk is bátraknak kell lennünk. De úgy látom, ti azok vagytok, mert itt vagytok” – mondta, amit hangos üdvrivalgás követett. Akkor is üvöltött a tömeg, amikor Balog Zoltán lemondását hozta szóba.

Elmesélt egy intézetis történetet, miszerint őt pszichiátriára zárták, amiért tudomást szerzett egy nevelő és egy gondozott kapcsolatáról. Ma már gyerekük van.

„Hogy magukat mentsék, majdnem az öngyilkosságba menekültem. Tudom, milyen, ha nem hisznek neked.”

Osváth a rendszerszintű problémákra akarja felhívni a figyelmet. Egy gyereknek évente 72 ezer forint jár, ebből kell ruházkodniuk. „Amikor benn voltam, 5100 forint volt a zsebpénz, most 5300 forint a zsebpénz, 20 év telt el, ugyanannyi a zsebpénz. Ezzel szemben a politikusi fizetések higgyétek el változtak.”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Beszélt arról is, hogy penészesek a falak a gyermekotthonokban, 1500 forintból étkeznek naponta a gyerekek. Adományokat sem fogadnak már el, mert azt a látszatot kell fenntartani, hogy minden rendben.

Amikor arról beszél, hogy őt nem fogadták örökbe, mert túl idős volt – 10 éves – elérzékenyül, a tömeg hangosan bíztatja.

„Nem kellettem. Nem élek álomvilágban, az intézet sosem fogja tudni pótolni a családot, de az állam feladata, hogy ne legyen húsba maró a hiány, hogy nem kellettél. Jól jönne pszichológus az otthonba. A nevelők keze meg van kötve, a parkolóban veszik át tőlem a vécépapír adományt.”

Mint mondja a gyermekbántalmazóknak nincs bocsánat, ebben egyetértenek a miniszterelnökkel. De nem elég az, hogy szemlesütve nem csinálnak semmit. „Odakint most szörnyek járnak, és nekünk fel kell ismernünk őket, minden egyes szörnyetegnek bűnhődnie kell. Kérem, hogy a kormány a valódi veszélyre koncentráljanak, ne a pedofilokat mossák össze a melegekkel. Honnan tudja Gulyás Gergely, hogy nincs hasonló ügy, ha nem is vizsgálták? Hülyének vagyunk nézve!”

„Vizsgálják felül a gyermekvédelmi törvényeket, mert ez a jéghegy csúcsa. Nem kilenc youtuber feladata lenne erre felhívni a figyelmet, nem az ő dolguk lenne felkérdezni a királyságot. Egyáltalán ezeket a kérdéseket nem is kellene feltenni. Átéltem, megéltem és túléltem az intézeti éveket, azt szeretném, ha másnak nem kéne, vagy nem így.”

A beszéd végén felszólította a tömeget, hogy kövessék be a Bántottak nevű Instagram oldalt.