Küszöbön az új csillagháború

külföld
február 16., 11:17

A nyolcvanas években Ronald Reagan republikánus elnök a Szovjetuniót előbb a gonosz birodalmának nevezte, majd leszerelési tárgyalásokba kezdett Moszkvával. Ezeket a tárgyalásokat gyorsította meg a csillagháborús blöff, vagyis a bedobott amerikai űrfegyverkezési tervek, amikből alig valósult meg valami, egy dologra mégis jó volt: fegyverkezési versenyre késztette, és végül bedöntötte a gazdaságilag már akkor rottyon lévő Szovjetuniót.

Több évtizedes viszonylagos csönd után ismét az űr meghódításáról álmodoznak politikusok és katonák, csakhogy ezúttal az egykori szovjet oldalról jön a fenyegetés. Új, űrbe telepített nukleáris fegyverrel kapcsolatos orosz fejlesztésekről tájékoztatta ugyanis csütörtökön az Egyesült Államok kormánya a kongresszust és európai szövetségeseit. A dolog komolyságát jelzi, hogy azóta már Joe Biden amerikai elnök elrendelte a közvetlen diplomáciai kapcsolatfelvételt Moszkvával, írja a BBC.

Amerikai csillagháborús elképzelés 1984-ből - ilyen rajzokkal ijesztgették a Szovjetuniót
photo_camera Amerikai csillagháborús elképzelés 1984-ből – ilyen rajzokkal ijesztgették a Szovjetuniót Forrás: Wikipedia, Strategic Defense Initiative

Az aggodalom nem véletlen. Ha Putyin nem blöfföl, akkor az új eszköz (egyszer majd nagyon sokára) képes lehet megsemmisíteni az USA műholdjait, ami akadályozhatja a polgári kommunikációt, az űrből történő megfigyelést, valamint a katonai műveleteket is. Jelenleg az USA nem tudna védekezni ilyen típusú fegyverrel szemben. –

Az új hírszerzési adatok – amiket részletesen nem ismertettek – komoly kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Oroszország felborítaná-e az 1967-es világűrről szóló szerződést, ami tilt minden űrbe telepített nukleáris fegyvert.

Oroszország egyelőre messze van a fegyver használatától.