Oroszország űrbe telepített nukleáris fegyverrel kapcsolatos fejlesztései aggasztják az amerikai tisztviselőket

külföld
február 15., 10:28

Új, űrbe telepített nukleáris fegyverrel kapcsolatos orosz fejlesztésekről tájékoztatta az Egyesült Államok kormánya a kongresszust és európai szövetségeseit, írja a New York Times.

A Nemzetközi Űrállomás 2011. június 28-án.
photo_camera A Nemzetközi Űrállomás 2011. június 28-án. Fotó: -/AFP

Az új eszköz képes lehet megsemmisíteni az USA műholdjait, ami akadályozhatja a polgári kommunikációt, az űrből történő megfigyelést, valamint a katonai műveleteket is. Jelenleg az USA nem tudna védekezni ilyen típusú fegyverrel szemben, írja a lap.

A tisztviselők szerint az új hírszerzési adatok – amiket részletesen nem ismertettek – komoly kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Oroszország felborítaná-e az 1967-es világűrről szóló szerződést, ami tilt minden űrbe telepített nukleáris fegyvert. Egyelőre úgy tűnik, Oroszország még messze van a fegyver használatától, ezért nem tekintik azt sürgős fenyegetésnek, mondták a lapnak.Amerikai katonai szakemberek arra figyelmeztettek, hogy mind Oroszország, mind Kína az űr nagyobb mértékű militarizálására törekszik. Egy tavalyi jelentésben azt írták, hogy Oroszország más műholdak hatástalanítására szolgáló fegyvereket fejlesztett ki. Egy nukleáris fegyver űrbeli bevetése jelentős előrelépés lenne az orosz technológiában, és potenciálisan drámai eszkalációhoz vezetne.