Meghalt Jakab Ferenc virológus

GYÁSZ
február 16., 09:49

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője – közölte a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja.

photo_camera Fotó: Youtube/PTE

A covidjárvány alatt Jakab Ferenc rendszeresen nyilatkozott a vírussal kapcsolatban, segített közérthetővé tenni a kutatási eredményeket. Kutatócsoportjával Európában elsőként izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából. Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti.

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban, általános és középiskolai tanulmányait Kaposváron végezte. A PTE biológia-kémia szakán 2002-ben diplomázott. 2005-ben doktori fokozatot szerzett, 2012-ben habilitált, 2020-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. A kutatási területe a magas pathogenitású vírusok okozta humán fertőzések vizsgálata és a vírusfertőzések molekuláris epidemiológiai jellemzése.

Jakab Ferenc dolgozott az ÁNTSZ pécsi virológiai laboratóriumában, külföldi egyetemeken, kutatóközpontokban, hosszabb időt töltött Hollandiában és az Egyesült Államokban. Vezetője lett a koronavírus-járvány kitörése után felálló Koronavírus-kutatási Akciócsoportnak. Teljesítményéért több díjat, 2017-ben kiváló munkáért miniszteri kitüntetést kapott. (via MTI)