Az áldozatokért és a gyerekekért tüntetőkkel telt meg a Hősök tere

február 16., 18:24

Tapasztó Orsi örökbefogadó szülőként: Soha nem fogom tudni, mi történt a gyerekemmel, amíg nem került hozzám

Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni) azzal kezdte beszédét, nem mer belegondolni, hogy soha nem fogja tudni teljes bizonyossággal, hogy mi történt az örökbefogadott gyerekével addig, amíg hozzá nem került. „De az én gyerekem már biztonságban van. A realitás viszont az, hogy nagyon sokaknak ez nem adatik meg.”

„Jelenleg gyerekotthonban hétezer gyerek él, akik nagyrésze soha nem fog családba kerülni. Rájuk a rendszer vigyáz. Egy pillanatig sem akarom azt sugallni, hogy minden gyereket bántalmazás ér, de már az is nyugtalanító, ha csak egyet ér az” – folytatta Tapasztó, mentálhigiénés szakemberként hozzátéve, hogy ami gyerekkorban történik az az egész életünkre rányomja a bélyegét.

Tapasztó azt kérte:

  • „Minden gyerekotthon kifogástalan hely legyen, ne csak néhány,
  • egy örökbefogadó szülő ne gyomorszorító érzéssel gondoljon azokra az évekre, amikor még nem lehetett a gyereke mellett,
  • és azokra a gyerekekre se kelljen gyomorszorító érzéssel gondolnunk, akik a rendszerben ragadtak.”

„Azt szeretném kérni, hogy minden gyermek biztonságban élhessen!”

Majd elmondta, hogy kell egy olyan ellátórendszer, ahova az áldozat teljes bizalommal fordulhat, férőhelyek kellenek és nevelőszülők, akik közül kétezer hiányzik ahhoz, hogy a törvény szerint minden 12 év alatti gyerek nevelőcsaládban nevelkedhessen.