Az argentin elnöknek máris sikerült kiegyensúlyoznia a költségvetést, miközben 20 éve nem volt ennyi szegény az országban

külföld
február 19., 07:17

Két friss, egymással összefüggő gazdasági adat mutatja meg, milyen embert próbáló változások zajlanak Argentínában a libertárius Javier Milei elnök december 10-i beiktatása óta. A pénzügyminisztérium azt jelentette, hogy a költségvetés januárban 518,4 milliárd pesós többletet ért el. Utoljára 2012 augusztusában zárt pozitív egyenleggel az ország büdzséje.

Mindeközben a Catholic University of Argentina (UCA) friss kutatási eredményei szerint már a dél-amerikai ország lakóinak 57,4 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, ami 20 éve nem tapasztalt rossz adat. Ugyanezen módszertan szerint mérve az év végén még csak a lakosság 49,5 százaléka volt a szegénységi küszöbérték alatt.

A néhány hét alatt bekövetkezett komoly romlás fő oka az, hogy a választási ígéretét betartó Milei röviddel beiktatása után radikálisan, 54 százalékkal leértékelte a pesót az amerikai dollárral szemben, ami kemény áremelkedést hozott magával. A sokkterápia része volt az állami kiadások kemény megvágása: harmadával csökkentették az állami alkalmazottak számát és leállították az összes infrastrukturális fejlesztést. (Az intézkedések előtt egy dollár hivatalosan 366 pesót ért, a leértékelés után 800-at, de a szabadpiacon valójában 1000 pesó felett lehetett csak dollárhoz jutni.)

Az extrém kormányzati intézkedések oka a rendkívüli gazdasági helyzet volt. Argentínában 200 százalék felett volt az éves infláció, a költségvetés pedig durván veszteséges volt, miközben az eladósodottság meghaladta a 100 milliárd dollárt. Mindez az országot egymás után irányító baloldali populista elnöki adminisztrációk gazdaságpolitikájának volt köszönhető, ezért is tudott a libertárius Milei választást nyerni olyan gazdasági ígéretekkel, amik bárhol máshol kifejezetten szélsőségesnek számítottak volna.