Újra előveszik a volt Fidesz-képviselő Farkas Flórián-féle szövetkezet több milliárdos támogatási ügyét

belföld
február 19., 08:02

Az Integritás Hatóság (IH) vizsgálni kezdte az elhíresült roma foglalkoztatási program, a Híd a munka világába pénzköltéseit – tudta meg a Népszava. Ebben az ügyben az adóhatóság korábban felelősségre vonás nélkül lezárta a nyomozást. Biró Ferenc, az IH vezetője írásban közölte az Országos Roma Önkormányzat elnöki feladatait ellátó Lakatos Oszkárral, hogy az „európai uniós támogatások végrehajtása vonatkozásában vizsgálati eljárást” indítottak a Híd a munka világába ügyében.

A program 2014-ben indult, a romák munkaerőpiaci helyzetének javítására találták ki. Eredetileg 5 milliárd forintosnak hirdették meg, ezt később 1,6 milliárd forintra csökkentették, mivel ez az összeg is nyom nélkül tűnt el, „nincs jele annak, hogy a programnak köszönhetően bárki is álláslehetőséghez jutott volna a rászoruló romák közül”, írja a lap.

A 2020-2022 között fideszes parlamenti képviselőként, 2011-2014 között az Országos Roma Önkormányzat elnökeként dolgozó Farkas Flórián nevével összeforrt program visszásságai miatt számos feljelentés született, többek között Hadházy Ákos ellenzéki képviselő és a roma politikusokból létrehozott tényfeltáró bizottság részéről.

A NAV 2022-ben, hét évnyi nyomozás után megszüntette a nyomozást, amit bizonyítottság hiányával indokoltak. „Farkas Flóriánt, akinek meghatározó szerepe volt a projektben, nemhogy gyanúsítottként, még tanúként se hallgatták meg” – írja a Népszava.