Pénteken Budapestre jön a svéd miniszterelnök

külföld
február 20., 11:13

A svéd NATO-csatlakozás hétfői ratifikációja előtt Budapestre jön Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, írta közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A látogatást maga Kristersson lengette be hétfői varsói látogatásán, csak mostanáig az nem volt világos, hogy mikor érkezik.

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor és a svéd miniszterelnök pár hete rövid találkozójukon arról beszéltek Brüsszelben, hogy mikor lenne jó Magyarországon tárgyalniuk. Kristersson szerint csak a jóváhagyás után, a Fidesz-frakció szerint azonban a csatlakozást addig nem lehet jóváhagyni, amíg a budapesti vizit meg nem történt.

Végül úgy tűnik, mindkét fél engedett. A Fidesz-frakció bejelentette, hogy támogatja a svéd NATO-csatlakozást, Kristersson pedig a szavazás előtt jön Budapestre.

A közlemény szerint a találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz. Az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik, írta Havasi.

A látogatást Orbán Viktor és Ulf Kristersson sajtótájékoztatója zárja.