Még mindig úgy tűnik, hogy egyáltalán nem lesz könnyű lezárni a svédek NATO-csatlakozása ügyében kialakult huzavonát

POLITIKA
február 02., 14:31

Találkozott Orbán Viktorral a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson a brüsszeli csúcson, írta meg a Dagens Nyheter. A lap szerint Kristersson csak azután találkozna Orbánnal Budapesten, hogy a magyar parlament ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást, de erre nem kapott ígéretet.

photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Azt már biztosan lehet tudni, hogy a Fidesz és a KDNP nem vesz részt az ellenzék által a ratifikáció miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülésen hétfőn. A Fidesz-frakció a zárószavazással megvárná a két miniszterelnök találkozóját, reagáltak az atv.hu kérdésére.

Kristersson ehhez képest a kétoldalú kapcsolatokról és a Gripen vadászgépekről tárgyalna, de csak miután a magyarok megszavazták a NATO-csatlakozást.

Törökország januárban hagyta jóvá a svédek csatlakozását, így csak Magyarország jóváhagyására várnak a katonai szövetségben. Mindezt úgy, hogy a magyar vezetés azt ígérte, nem ők lesznek az utolsók, akiken a csatlakozás múlni fog.

A svéd–magyar miniszterelnöki randevú a törökök jóváhagyása előtt merült fel, de röviddel azután, hogy Kövér László odaszólt a svédeknek, amikor Kristersson jelezte, a NATO-csatlakozást illetően nincs miről beszélnie Orbánnal.