Erdoğan aláírta Svédország NATO-csatlakozását, amit így már csak Magyarország blokkol

külföld
január 25., 20:54

Recep Tayyip Erdoğan török elnök aláírta Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát, majd a jogszabályt közzétették a hivatalos közlönyben, és ezzel befejeződött a törökországi ratifikáció.

Az államfő azután írta alá a ratifikációs okmányt, hogy a török parlament keddi plenáris ülésén jelentős többséggel megszavazta a vonatkozó előterjesztést – írja az MTI.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök este az X-en üdvözölte a fejleményeket, azt írta, Svédország ezzel kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett a NATO-tagság útján.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan 2023. december 18-án.
photo_camera Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan 2023. december 18-án. Fotó: Kaufmann Balázs/444

Erdoğan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) közölte, hogy az ankarai jóváhagyásban kulcsszerepet játszott Stockholm határozottabb fellépése a Svédország területén élő kurd szélsőségesek ellen. Erdoğan korábban a ratifikációt kapcsolatba hozta amerikai harci repülőgépek beszerzése iránti török igényekkel.

Az észak-atlanti szövetség alapokmánya szerint minden tagországnak hozzá kell járulnia bármely új tagország felvételéhez. Már csak a magyar parlament szavazása és Orbán Viktor aláírása hiányzik. A Fidesz-frakció délután közölte, hogy a miniszterelnöki találkozó után dönt a svéd NATO-csatlakozásról.

A hivatalos verzió szerint nem a kormány zsarolja Svédországot a NATO-csatlakozás megszavazásával, hanem a komoly belső vitákkal küzdő Fidesz-frakció szívatja 1,5 éve a hatalmi ágak elválasztására amúgy is kényesen ügyelő Orbánt. A Fidesz delegációja azóta járt Finnországban és Svédországban is, hogy helyi képviselőkkel tárgyaljanak, az ő beszámolóik alapján viszont a magyar politikusok nem kötötték semmilyen elváráshoz a csatlakozás megszavazását.

Hende Csabáék ellenőrzik a jogállamiságot Stockholmban 2023. március 7-én.
photo_camera Hende Csabáék ellenőrzik a jogállamiságot Stockholmban 2023. március 7-én. Fotó: Caisa Rasmussen/TT News Agency via AFP

Szijjártó Péter még decemberben is azt ígérte, hogy még a törökök előtt megszavazzuk. A rend kedvéért a miniszterelnök politikai igazgatója is komoly arccal kimondta az ATV-n, hogy a Fidesz-frakció nem egy szavazógyár, a kormány nem mondhatja meg, hogy mire szavazzanak. Egy magyar-svéd miniszterelnöki találkozó még összejöhet az ügyből. Kövér László egyébként még mindig nem támogatja Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez.

Ezt is megértük: Hende Csabáék leckéztetik a világ legnagyobb katonai szövetségét.