Kövér László nem támogatja a svéd NATO-csatlakozást

belföld
január 25., 07:54

Ilyet se lehetett volna nagyon elképzelni valamikor, de az Index 2020-as átállítása után különösebben már nem is meglepő: Kövér László egy Index-interjúban fejtette ki álláspontját a svéd NATO-csatlakozásról.

Az interjúban, melyet az Index „Nem vagyunk csicskásai senkinek” idézettel tol, a fideszes házelnök azt mondja, a török szavazás után sem érzi úgy, „hogy valami sürgetne bennünket, sőt, szerintem rendkívüli helyzet sem állt elő”, annak ellenére sem, hogy most már egyedül a magyar Országgyűlés nem szavazta meg Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Valakinek úgyis utolsónak kell lenni, miért ne lennénk hát mi azok.

Kérdés-válasz:

„Nem tartja kellemetlennek a kialakult helyzetet? Nagyon úgy tűnik, Magyarország ratifikálja utoljára a svéd NATO-csatlakozást.”

„Miért kellene, hogy ez nekünk legyen kellemetlen? Amennyiben a svédeknek nem az, úgy én egy pillanatig sem érzem rosszul magam. Másrészt valakinek utolsónak is kell lennie.”

Orbán Viktor korábban többször ígéretet tett rá, hogy Magyarország nem utolsóként fogja ratifikáni a svéd csatlakozást, ezzel azonban az Index nem szembesítette Kövért.

A kormány másfél éve kettős kommunikációt folytat a svéd NATO-csatlakozás ügyében, azt állítja, hogy azt elvileg támogatja, de miközben Orbán Viktor külföldön már 2022 novemberében ígéretet tett rá, hogy azt a következő parlamenti ülésen meg is szavazzák, a javaslatot azóta sem nyújtották be, és közben arra hivatkoznak, hogy a Fidesz-frakció megosztott a kérdésben.

Kövér László arra a kérdésre, hogy a Fideszben kik nem támogatják a csatlakozást, elismeri, hogy ő maga az:

„Most éppen az egyik ilyen taggal beszél. De pontosítanék: én is örülnék, ha reménybeli szövetségeseink mielőbb megadnák nekem az esélyt, hogy jó lelkiismerettel megváltoztathassam az álláspontomat.” A motivációja elmondása szerint az, hogy elege van abból, hogy mindenki Magyarországba törölje a lábát. „Már régen túl lennénk ezen az egész cirkuszon, ha Stoltenberg úr feleannyi erőfeszítést fordított volna a svéd politikusok meggyőzésére, mint amennyi energiát abba fektetett, hogy nekünk üzengessen” – mondja a NATO-főtitkárról, akinek éppen szerdán tett legutóbb ígéretet Orbán Viktor, hogy „a magyar országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását, és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt”.

photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Orbán a török döntéssel szembesülve gyorsan meghívta Budapestre a svéd miniszterelnököt is. Erre még nem jött hivatalos válasz Svédországból, de a Kövér-interjúból az olvasható ki, hogy ebből nem lesz semmi, a házelnök ugyanis sérelmezi, hogy „most pedig úgy tűnik, hogy a svédek az utolsó gesztust sem méltányolják”.

A magyar országgyűlés tavaszi ülésszaka február 26-án indul. Hamarabb akkor lehetne szavazni a svéd csatlakozásról, ha rendkívüli ülést hívnának össze. Ezt az MSZP ugyan kezdeményezte, de Kövér az interjúban azt mondja az ellenzék kísérlete, „akik rendre nem a magyar érdekeket szolgálják”, valószínűleg sikertelen lesz – magyarul a Fidesz nem fogja támogatni.