A svéd külügyminiszter szerint március végén ratifikálhatja a magyar parlament a NATO-csatlakozási kérelmüket

hadsereg
2023 március 07., 13:57

Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta, pozitív jelzéseket kapott, amikor fogadta a magyar NATO-ügyi delegációt, és megállapodtak a csatlakozás menetrendjéről – írja az Aftonbladet.

Tobias Billström február 14-én Stockholmban.
photo_camera Tobias Billström február 14-én Stockholmban. Fotó: Jonathan Nackstrand/AFP

A Hende Csaba alelnök vezette magyar delegáció először Andreas Norlén országgyűlési elnökkel tárgyalt. Hende a találkozó után azt mondta, Svédország hazugságokat terjeszt Magyarországról, de továbbra is biztos abban, hogy Magyarország jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.

A küldöttség ezután a Külügyminisztériumba ment, hogy találkozzon Billströmmel.

Svédország az EU-hoz hasonlóan korábban is bírálta Magyarországot jogállamisági és a demokráciadeficitet érintő ügyekben. „Ezért természetesen üdvözöljük, hogy a magyar kormány az EU-val folytatott párbeszédben a jogállamiság függetlenségének erősítését célzó reformokat jelentett be, és ez volt az egyik olyan pont, amiről ma a küldöttség látogatása alkalmával szó esett” – mondta Billström.

Billström azt mondta, a magyar parlament elkezdte a vitát Svédország NATO-kérelméről, és a ratifikáció március végén történhet meg, az Aftonbladet lehetséges időpontként március 20-21-et ír.

A svéd jogállamiságot vizsgáló magyar delegáció Hende Csabával az élen Stockholmban 2023 márciusán.
photo_camera A magyar delegáció Stockholmban Fotó: Hende Csaba/Facebook

A találkozóval Hende Csaba is elégedett volt.