A gödi Samsung-gyár 88 tonnányi mérgező oldószert bocsátott ki a levegőbe

környezetvédelem
február 21., 06:50

A Samsung gödi akkumulátorgyára 2019 és 2022 között 88 tonna magzatkárosító oldószert bocsátott ki, miközben a rákkeltő nehézfémek mennyisége is sokszorosan meghaladta a gyárban a határértéket - írta meg az Átlátszó.

A súlyos szennyezést az elektróda-gyártás során használt mérgező szerves oldószer, az N-metil-2-pirrolidon (NMP) okozta. Az anyag belégzése elsősorban terhes nőkre jelent veszélyt, vetélést is okozhat. A magzatkárosító oldószerből 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe. A legnagyobb szennyezés 2021-ben történt, akkor több mint 81 tonnát bocsátott ki a gyár.

A Samsung mérései szerint a kibocsátása nem haladta meg az előírt határértéket. Ennek azonban az az oka, hogy nem a jogszabályban előírt határértéket alkalmazták.

A Samsung gödi akkumulátorgyára
photo_camera A Samsung gödi akkumulátorgyára Fotó: Németh Dániel/444

A gyárban emellett a kibocsátott nehézfémek is komoly problémát okoznak. A 2023 júniusi mérések alapján a nikkel mennyisége 250-szer volt nagyobb a megengedettnél. Emiatt a kormányhivatal tavaly kétszer is 10 millió forintos bírságot szabott ki a gyárra.

Eredetileg nagyobb összegeket állapítottak meg, a munkavédelmi törvény azonban 10 millióban maximálja a kiszabható bírságokat. A kormány március 1-től szigorítja a jogszabályt, és 100 millió forintra emeli a felső határt.