Feljelentést tett az Integritás Hatóság Süli János családjának tehenészete miatt

gazdaság
február 21., 11:09

Az Integritás Hatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Biogas Productor Kft. tulajdonában álló marhatelep ügyében. Süli János exminiszter családjának cége több mint 450 millió forint uniós támogatásban részesült, de nem tudta igazolni a források mezőgazdasági felhasználását - írta meg a Telex.

A cég zavaros ügyeiről mi is írtunk korábban. A 2017-ig Süli, majd fia által tulajdonlott vállalat a Heves megyei szarvasmarhatartó telepének felújítására kapott uniós támogatást.

Annak ellenére, hogy sem a pályázatot megelőző években, sem azóta nem végzett mezőgazdasági tevékenységet. Pedig a pályázati felhívás előírta, hogy a cég bevételeinek legalább a felének agrártevékenységből kell származnia.

Süli János
photo_camera Süli János Fotó: Németh Dániel/444

A Biogas Productor Kft. azonban utóbbit csak egy bruttó 50 ezer forintos számlával igazolta. Ráadásul a gyanú szerint ez a számla sem volt szabályos. A cég emellett túllépte a projekt zárására adott 2 éves határidőt is.

Az Integritás Hatóság szerint nyilvánvaló a tényállás, ezért azt várja az irányító hatóságtól, hogy követelje vissza a kifizetett támogatást a cégtől, és gondoskodjon az időbeni visszafizetés eredményességéről.