Több mint négymillió forintjába került az adófizetőknek, hogy Balog Zoltán kiruccant Novák Katalinnal Pápua Új-Guineába

POLITIKA
február 21., 09:01

18 639 ausztrál dollár (4 388 372 Forint) költséget fizetett a magyar állam Balog Zoltán és egy másik egyházi személy tavaly októberi útja kapcsán az utazásukkal és a tartózkodásukkal összefüggésben – derül ki egy adatigénylésből, amelyet az egyik olvasónk nyújtott be a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz.

Pár nappal ezelőtt a Magyar Hang emlékeztetett erre az Ausztráliát és Pápua Új-Guineát érintő útra, amikor Novák és Balog neve is főszereplőként merült fel a kegyelmi botránnyal kapcsolatban. Ők azt írták, ez volt az első alkalom, amikor magyar államfő lépett a csendes-óceáni szigetország területére, s az elnököt rögtön egy magyar református püspök is elkísérte: a fotókon és videókon Balog Zoltánt – Novák egykori főnökét és mentorát – láthatjuk.

Novák Katalin és Balog Zoltán az út során.
photo_camera Novák Katalin és Balog Zoltán az út során. Fotó: Bartos Gyula

Arra a Magyar Hang is felhívja a figyelmet, hogy az pontosan nem egyértelmű, milyen céllal jött létre az utazás, pláne, hogy Balog részvétele miért volt fontos. Az akkori MTI beszámoló szerint Balog egy ilyen nyilatkozatot tett Pápua Új-Guineában: „13 ezer kilométerre jöttünk el, hogy egy csodálatos magyar református asszonynak az emlékét ápoljuk”. Több százan, több ezren gondolnak Molnár Máriára, aki száz évvel ezelőtt járt ezen a szigeten, és megtérítette, kereszténnyé tette az embereket – mondta. Molnár Máriára emlékezve csütörtökön Pitilu szigeten felavatták és megáldották azt a harangot, amelyet a Magyarországi Református Egyház adományozott.