Sulyok Tamás „a jog alapvető értékeit szem előtt tartva” tervezi „a nemzet egységét kifejezni”

POLITIKA
február 22., 20:35

„Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom.”

Ezt a rövid és nem bántóan érzelmes közleményt adta ki Sulyok Tamás, akit a kormánypártok köztársasági elnöknek jelölnek. A nemzet egysége egyelőre nem képződött meg mögötte, amennyiben az ellenzéki pártok vagy pártkatonának minősítették, vagy simán csak a saját jelöltjük nagyobb alkalmasságát bizonygatták a bejelentésre válaszul.

Kövér László és Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén
photo_camera Kövér László és Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
  • A Demokratikus Koalíció szerint egy „újabb fideszes pártkatona lett Orbán Viktor államfőjelöltje”, és azt követelik, hogy Orbán Viktor helyett az emberek döntsenek a köztársasági elnök személyéről.
  • Az MSZP szerint Sulyok Tamás személyében az „autoriter rendszer egy újabb kiszolgálóját jelölte a Fidesz államfőnek”, hiszen Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnökeként lényegében mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt.
  • A Momentum nem vesz részt a Fidesz „parlamenti cirkuszában, ahol kiválasztják Orbán Viktor következő golyóstollát”.
  • A Jobbik szintén a közvetlen elnökválasztást szorgalmazza, nemzeti minimumnak nevezve, hogy „ne Orbán egy személyben döntsön az államfőről”.

És akiknek volna jobb ötletük:

  • Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnök-frakcióvezetője is pártkatonázott, és Csath Magdolna közgazdászt nevezte alkalmas jelöltnek;
  • a Párbeszéd - Zöldek a jelölést „szimpla bábjátéknak” minősítette, amellyel az „Orbán-rezsim csak elfedni akarja a bajt”, és Kaltenbach Jenő volt ombudsmant ajánlja köztársasági elnöknek;
  • míg az LMP tartózkodott a véleménynyilvánítástól, és simán csak odamondta, hogy Hack Péter jogtudós alkalmasabb lenne.

Mi azt írtuk róla, hogy tudós-jogász imidzsű elnök lehet Sulyok Tamás, aki nem volt pártkatona az Alkotmánybíróság élén, de kényes ügyekben rendre a kormánynak kedves döntéseket hozott a testület.