15 évvel ezelőtt történt a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság

belföld
február 23., 10:33

2009. február 23-án hajnalban Tatárszentgyörgyön felgyújtották egy roma család házát, és rálőttek a kimenekülőkre. Az apát, Csorba Róbertet és ötéves fiát agyonlőtték, egy hatéves kislány súlyosan megsérült. Fél éven belül ez volt a hetedik hasonló támadás, és a második, ami halálos áldozatokkal járt. A szélsőséges támadók ezután még kétszer támadtak cigány származású emberekre, mielőtt elkapták őket.

A Roma Sajtóközpont közleménye szerint miután tizenöt év elteltével sokan úgy érzik, „a társadalomban elhallgatás és közöny övezi a második világháború óta történt egyik legsúlyosabb magyar tragédiát”, ezért közel ötven civil szervezet fogalmazott nyílt levelet, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa a Romák Elleni Terrortámadás emléknapjává február 23-át. A petícióhoz azóta közel háromezren csatlakoztak.

Február 22-én a Józsefvárosi Önkormányzat – az országban elsőként – egyhangúlag hivatalos emléknappá nyilvánította február 23-át, Niedermüller Péter polgármester tájékoztatása szerint pedig Erzsébetváros Önkormányzata szintén egyhangúlag támogatja országos emléknapi törekvést.

Február 23-án több helyen is szerveznek megemlékezéseket. Délután négykor koszorúzást tartanak a VIII. kerületben a II. János Pál pápa téren, délután ötkor pedig a Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Háznál tartanak megemlékezést.

Este 17:30-tól az V. kerületben, a Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában vetítik Fuchs Máté Feldolgozatlanul című dokumentumfilmjét, ami a Magyarországon 2008–2009-ben elkövetett, romák elleni rasszista gyilkosságsorozat emlékezetével és társadalomba való beágyazottságával foglalkozik. A film után a rendezővel, Fuchs Mátéval Kalla Éva beszélget.