Igény szerint kiirtható nádassal hirdetnek egy balatonakali sorházat

belföld
február 23., 05:26

Balatonakaliban egy saját stéges-bejárós, 125 négyzetméteres félvillát hirdetnek egy 700 négyzetméteres telekkel együtt 499 millió forintért az ingatlan.com-on, vette észre a Telex.

A hirdetésben azt írják:

„Exkluzív új építésű lakóparkban, saját vízparttal rendelkező ikerfél nyaraló keresi új tulajdonosát, mindezt páratlan környezetben, 180 fokos balatoni panorámával. A vízparton némi nádas található, ami igény szerint kiirtható jelen állapotát megtartva azonban védelmet biztosít az ingatlannak.”

Az ingatlan nincs még teljesen kész, a letarolt területen pedig egymás mellett több ilyen ház is sorakozik vélhetően egy lakópark részeként. A nádas kiirtásának ügye a bíróságot is megjárta (a hirdetés szövege az alig megmaradt nádasról szól), 2019-ben az Index írt arról, hogy valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján.

A Veszprémi Járásbíróság első fokon tavaly február 12-én lezáruló eljárásában az ingatlanfejlesztő cég szerepe tisztázódott az ügyben. Mint kiderült, a földmunkát végző kivitelezőt hivatalosan úgy bízta meg a mederkezeléssel, hogy azt az engedélyben meghatározott módon végezheti. Ennek ellenére a földmunkacég a bírósági adatok szerint az engedély kereteit jelentősen túllépve pusztította a nádast, ráadásul azt is tudták, hogy a nádirtással jogellenes tevékenységet végeznek. Az óvatos medertisztítás és partvédmű-renoválás helyett markolóval mentek a vízbe kotorni, amivel a meglévő nádas felét kiirtották. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak fellebbeztek.