Gyűlölködő üzenetek árasztották el a kormánypárti elnökjelöltet Mexikóban, miután nyilvánosságra került a telefonszáma

külföld
február 25., 08:36

Vizsgálatot indítottak szombaton a mexikói adatvédelmi hatóságok, miután kikerült nyilvánosságra került a kormánypárti elnökjelölt, Claudia Sheinbaum és a mostani elnök fiának telefonszáma. Sheinbaum elmondta, hogy a szivárogtatás óta több gyűlölködő telefonhívást és üzenetet kapott, ezért meg fogja változtatni a telefonszámát.

Claudia Sheinbaum
photo_camera Claudia Sheinbaum Fotó: RODRIGO OROPEZA/AFP

A héten Andrés Manuel López Obrador jelenlegi elnök egy sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozta a New York Times egyik újságírójának, Natalie Kitroeffnek a telefonszámát, aki arról írt, hogy López drogkereskedőktől fogadott el pénzt. Az elnök fia, López Beltrán úgy gondolja, ezt bosszulhatták meg azok, akik kitették az ő számát.

Ha Mexikóban nyilvánosságra kerülnek egy újságíró személyes adatai, annak azért is komoly súlya lehet, mert az egész világon ebben az országban az egyik legkockázatosabb újságíróként dolgozni. A Riporterek Határok Nélkül adatai szerint 2000 óta több mint 150 újságírót öltek meg az országban. Ugyanakkor López elnök nem bánta meg, hogy az adatvédelmi szabályokkal szembemenve nyilvánosságra hozta az újságíró telefonszámát, azt mondta: „A törvény felett erkölcsi és politikai tekintély áll, és én egy országot és egy népet képviselek, amely tiszteletet érdemel.

A mexikói adatvédelmi hatóság vezetője, Adrián Alcalá elítélte telefonszámok kiadását, azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy a személyes adatok védelmét biztosítsák. Hozzátette, hogy a médiamunkások adatainak védelme különösen fontos. Hivatalba lépése óta López Obrador többször kritizálta az adatvédelmi hatóságot, februárban a megszüntetését is kezdeményezte a törvényhozásban. (ABCNews/MTI